Nous recursos per enfortir la cultura de l’avaluació de les entitats socials
La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, en col·laboració amb Ivàlua - Institut Català d'Avaluació de Polítiques Públiques i amb el suport del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, ha elaborat tres documents per acompanyar les entitats a enfortir la seva capacitat d’avaluació: un eix imprescindible per augmentar l’impacte dels projectes socials que s’impulsen des del sector i, en conseqüència, millorar la qualitat de l’atenció a les persones en situació de vulnerabilitat.
Els recursos que s’ofereixen se centren en tres aspectes clau de la pràctica de l’avaluació, com són: la incorporació de la participació en l’avaluació, la promoció d’una cultura de l’avaluació en les entitats socials i l’avaluació d’impacte dels projectes.
Toolkit: Com puc impulsar la cultura de l’avaluació de la meva entitat?
La cultura de l’avaluació fa referència al compromís d’incorporar l’avaluació en els processos de presa de decisió d’una entitat. Es parla de cultura perquè és una manera d’entendre aquests processos que afecta a tota l’organització. Implica deixar de prendre decisions per inèrcia i fonamentar-les en evidències, en el coneixement generat sobre què funciona, per a qui i en quines condicions.
En el toolkit ‘Com puc impulsar la cultura de l’avaluació de la meva entitat’ oferim fins a 12 recursos i estratègies pràctiques per a generar i promoure un clima procliu a l’avaluació en la vostra organització.
Infografia: Com incorporar la participació en l’avaluació?
Incorporar la participació en l’avaluació d’un programa o projecte suposa implicar agents clau en aquest procés, genera múltiples beneficis i contribueix a fer que les intervencions siguin més democràtiques i tinguin més possibilitats d’èxit.
Consulta la infografia per descobrir com pots introduir la participació en l’avaluació dels projectes socials de la teva entitat.
Toolkit: Com puc avaluar l'impacte d’un programa o intervenció
Els fenòmens socials es veuen afectats per múltiples factors. Una avaluació d’impacte permet mesurar l’efecte d’un programa i determinar si els canvis que ha provocat són conseqüència única del seu impuls o si han entrat en joc altres elements externs.
El toolkit Com puc avaluar l'impacte d’un programa o intervenció us ajudarà a saber si els canvis en les situacions socials en què interveniu són fruit dels programes que implementeu i inclou diferents tècniques i mètodes per calcular-ne l’impacte.
Fa anys que la Taula i Ivàlua aposten per treballar en la millora de la capacitat d’avaluació de les entitats socials. Aquests recursos se sumen al web de l’eina autodiagnòstica d’avaluació, un aplicatiu amb clara vocació pedagògica, que té per objectiu orientar les vostres avaluacions. L’eina inclou una sèrie de testos, que es poden fer de manera autònoma, fa recomanacions i convida a reflexionar sobre el disseny, la implementació o els resultats d’un programa o projecte. El web d’avaluació us ajudarà a millorar els vostres programes, però també, us acompanyarà en la formació contínua en aquest àmbit, ja que conté una caixa d’eines amb més de 100 recursos i formacions en avaluació.
Si voleu conèixer amb més detall com funciona l’eina autodiagnòstica, us convidem a recuperar el webinar “Coneix l’eina autodiagnòstica d’avaluació”, on es fa un recorregut per l’aplicatiu i es mostra com treure’n el màxim profit.